Gong

Progelegenda Keitelejazzin lavalla. Suomessa Gong on tuiki harvinainen vieras, mutta nyt oli aika iskeä. Konserttiraportit näet kertovat että nykyinen kokoonpano on tuimassa iskussa.

Alun perin Gongin perusti Ranskasssa vuonna 1967 australialainen kitaristi Daevid Allen. Kokoonapanokin on ollut usein monikansallinen, mutta englantilaiseksi yhtye useimmiten kuitenkin lasketaan, ja yhdessä vaiheessa se liitettiin brittiprogessa ison vaikutuksen tehneeseen Canterburyn koulukuntaan. Kovasti kansainvälistä meininkiä siis, ja vielä enemmänkin, sillä Gong on tuntenut viehtymystä universaalisiin ja avaruudellisiin sfääreihin.

Gong on tehnyt matkan varrella psykeedeelistä rockia, jazz-rockia, avaruusrockia ja kaikenlaisia outouksia. David Allenin kehittelemä Gong-mytologia onkin sitten oma stoorinsa. Keitelejazzin suuren progeillan kunniaksi kuitenkin julistamme, että proge kattaa Gongin kaikki puolet, ja jos ei kata, hällä väliä. Seikkailu odottaa!

Allenin ohella Gongin hyvinkin sekavan historian merkittävä vaikuttaja oli rumpali Pierre Moerlen. Hän kuoli vuonna 2005, Allen kymmenen vuotta myöhemmin, mutta Gongin matka jatkuu. Sen konsepti on osoittautunut niin omalaatuiseksi ja kiinnostavaksi, ettei siitä pidäkään päästää irti.

Nykyään Gongissa soittavat Kavus Torabi, Fabio Golfetti, Ian East, Dave Sturt ja Cheb Nettles, mutta Gong-myllyssä on pyörähtänyt 26 muutakin muusikkoa, nimekkäimpinä Bill Bruford (Keitelejazz-vieras vuonna 1999), Steve Hillage ja Allan Holdsworth.

Kavus Torabi – laulu, kitara
Fabio Golfetti – kitara
Ian East – saksofoni, huilu
Dave Stuart – basso
Cheb Nettles – rummut