Saimaa

Saimaa tuli julkisuuteen pauhulla jokunen vuosi sitten. Matti Mikkolan sävellyksistä koostunut Pepe & Saimaa -albumi oli poikkeuksellinen arvostelumenestys ja sitä on myyty reilusti yli kultalevyrajan. Vuoden 2015 Emma Gaalassa albumi tai sen tekijät saivat neljä Emma-palkintoa: Vuoden tuottaja (Matti Mikkola), Vuoden rock-levy, Vuoden mieslaulaja (Pepe Willberg) sekä Kriitikoiden valinta. Muita palkintoja olivat muun muassa Femma-Femma 2015 (Matti Mikkola), Musiikki & Media Industry Awardsien Vuoden kunniamaininta sekä Radio Helsingin Vuoden levy.

Nyt Saimaa on herennyt urheiluhulluksi. Uusin levy koostuu Yle Teeman Urheilu-Suomi -sarjaan tehdystä musiikista.

Urheiludokumenttiin Saimaan piti tehdä asioita uudella tavalla. Kun aikaisemmin musiikkia soitettiin pelkästään analogisesti ja akustisesti, nyt otettiin läppärit esiin. Sämpläsimme mukaan selostuspätkiä ja luuppasimme rumpuja. Teimme myös jumittavia elokuvallisia ja psykedeelisiä äänimaisemia, jotta kuulijat pääsevät musiikkimatkalle. Aivan pelkästään 1980-luvun musiikissa ei pysytä, sillä mukaan on livahtanut hieman 1960- ja 70-lukujen viihdemusiikkia sekä hip hop -tyyliä 90-luvulta.

Mikkola pitää aina uusista musiikkikokeiluista, mutta urheiluprojekti suorastaan naurattaa häntä.

– Me muusikot emme todellakaan ole mitään urheilumiehiä, vaan niitä jotka pesäpallokentän laidalla polttivat tupakkaa. Sen takia tämä on tuntunut kiehtovalta ja kielletyltä. Vähän kuin olisi oltu varkaissa, Mikkola virnistää.