Sammal

Turkulainen Sammal-yhtye jatkaa kunnioitettavan omaäänistä tietään suomenkielisen progen lähettiläänä.

Yhtyeen perustivat vuonna 2004 laulaja Janu Kiviniemi ja kitaristi Jura Salmi. Taivallus on ollut rauhallista, mutta määrätietoista, ja yhtyeen kolme täyspitkää albumia (tuoreimpana Suuliekki vuodelta 2018) rakentavat kuvan alati uusia suuntia etsivästä kollektiivista.

Tammikuussa 2013 julkaistu debyytti sai hyvän vastaanoton mediassa ja levy kirvoitti vertailuja vaihtoehtofolkista doomiin. Yhtyeen toinen albumi Myrskyvaroitus julkaistiin toukokuussa 2015. Albumilla Sammal karisti debyytin Black Sabbath ja Uriah Heep –vertailut niskastaan ja alkoi olla ainoastaan Sammal.

https://norgepiller.com/imovane/

– Viimeisin levymme on todellinen bändilevy, kertoo Sammal-kitaristi Jura Salmi. – Biisinrunkoja syntyi niin urkusävellysten pohjalle kuin bassokuvioidenkin päälle, sekä myös perinteiseen Sammal-tyyliin eli kitarariffeihin perustuen. Pohja-ajatuksena oli kurottaa jonnekin Vangeliksen, Moody Bluesin, skandinaavisen jatsin ja iskelmän, sekä varhaisen Turkki -progen ja psykedelian suuntaan, Salmi valottaa uuden musiikin todella monipuolista sielunmaisemaa.

Janu Kiviniemi – laulu, lyömäsoittimet
Jura Salmi – kitara
Juhani Laine – urut
Lasse Ilano – basso
Tuomas Karivaara – rummut