Verneri Pohjola Group

Trumpetisti Verneri Pohjola tulkitsee miehistöineen isänsä Pekka Pohjolan kuolemattomia sävellyksiä.

Verneri Pohjolan ”Pekka”-levy oli viime vuoden tapauksia, ja niin olivat myös levynjulkaisukonsertit. Heti avauksessa Tampereen TTT-klubilla oli kiihkeän odotuksen ja suuren juhlan tuntua, ja sama vire on kestänyt. Pekka-konsertteja tehdään myös tänä vuonna siitä kuuluisasta yleisön tilauksesta.

Kun Keitelejazzeilla on tuo oma proge-sivujuonteensa, ei tätä projektia voinut jättää väliin. Klassisen suomiprogen ehkä merkittävin säveltäjä saa nyt toisenlaisen tulkinnan, musiikki muuntuu jazziksi, mutta keskusteluyhteys sukupolvien välillä säilyy.

Verneri on valinnut ohjelmistoon omia suosikkejaan isänsä laajasta tuotannosta. Intiimistä räjähtävään improvisointiin ulottuva kokonaisuus kattaa kappaleita 1970-luvulta 1990-luvulle saakka. Kyse ei ole tribuutista, vaan uudelleentulkinnoista musiikki edellä – Vernerin lisäksi korvaamattoman panoksensa kokonaisuuden syntymiseen antavat hänen yhtyessään soittavat suomalaisen jazzin ykkösnimet.

Levyn ja ehkä siis konsertinkin biisilistalla ovat Kätkäväärän lohikäärme, Ensimmäinen aamu, Inke ja mä, Nipistys, Sekoilu seestyy, Benjamin ja Innocent Questions.

Vuonna 2008 menehtynyt Pekka Pohjola ehti luoda lähes 40-vuotisen uran 1970-luvun rockbändivuosista 2000-luvun orkesterisävellyksiin. Hän oli jäsenenä mm. yhtyeissä Wigwam, Jukka Tolonen Band ja Made in Sweden sekä teki yhteistyötä Mike Oldfieldin kanssa. Muuallekin Pohjolaa kosiskeltiin, mutta sekä Abba että Zappa saivat rukkaset. Suurimman jäljen historiaan Pohjola jätti soolotuotannollaan, jonka omaleimaista ja eri musiikinlajeja yhdistelevää tyyliä moni on kuvaillut poikkeuksellisen suomalaiseksi. Tässä mielessä häntä on verrattu jopa itseensä Sibeliukseen.


Verneri Pohjola – trumpetti, elektroniikka
Teemu Viinikainen – kitara
Tuomo Prättälä – koskettimet
Antti Lötjönen – basso
Mika Kallio – rummut